Katvriendelijke en vachtbesparende trimsalon
In de trimsalon word gewerkt op tempo van wat de kat aan kan, met een rustige en positieve benadering. Trimmen gebeurd zonder dwang(middelen). Er word gewerkt met afleiding en ook is er ruimte voor pauze als de kat dat nodig heeft. De afspraken worden ruim ingepland waardoor jouw kat de enige kat is in de trimsalon. En jij als eigenaar bent aanwezig tijdens de trimbehandeling.
Wat kan je van de trimbehandeling verwachten?
Het allerbelangrijkste is dat de kat zich zo comfortabel mogelijk voelt tijdens de trimbehandeling. Er wordt per individu en karakter gekeken welke omgang en aanpak en beste werkt. Heeft de kat een pauze nodig? Dan mag hij tussen het trimmen door even van tafel. Er wordt gewerkt met diverse geuren (zoals valeriaan en catnipp), speeltjes en indien de kat niet op dieet staat, met lekkernijen ter afleiding. Ook is er tussendoor tijd om te spelen en te knuffelen als de kat daar behoeften aan heeft.
Jij als eigenaar blijft aanwezig bij de trimbehandeling. Zeker voor angstigere katten heeft het een positief effect als je in de buurt bent en ze bij kan staan in deze spannende gebeurtenis. Daarnaast is er ruimte voor vragen en kan er advies gegeven worden over hoe jij thuis kan helpen bij de vachtverzorging van jouw kat.
Trimbehandeling - van begin tot eind
Bij binnenkomst
Zodra jullie de salon binnen komen wordt de reismand op de grond gezet met het deurtje open. De kat krijgt hierdoor de tijd om er op eigen tempo uit te komen en een rondje door de salon te lopen. Zo kan de kat verkennen waar hij terecht is gekomen. Bij katten die ervoor kiezen om in de mand te blijven, zal ik de bovenkant er rustig afhalen zodat ze vanuit hun vertrouwde plekje kunnen oriënteren waar ze zijn beland. Vaak zie je dat er spanning is door de autorit of de onbekende omgeving. Door de kat de tijd te geven worden ze vaak rustiger.
kennismaking
Er wordt pas contact met de kat gemaakt als de spanning wat gezakt is. Zodra dit goed gaat zal de kat op de trimtafel worden gezet. Hier kan de kat van achter een raam naar buiten kijken. Voor de meeste katten is dit een fijne afleiding. Indien de kat dit niet prettig vindt, kunnen de lamellen dicht gezet worden. Voordat er getrimd wordt is er nog even tijd om te knuffelen om de kat wat meer op zijn gemakt te stellen. Jij als eigenaar mag bij de trimtafel komen staan of op een stoel gaan zitten.
Gewenning
Eerst wordt er gevoeld waar de klitten in de vacht zitten. Er zal rustig worden afgetast hoe de kat op het scheerapparaat reageert en zo nodig zal het apparaat geïntroduceerd worden aan de kat. De eerste klitten worden pas weggeschoren als de kat laat zien niet bang of onrustig van het scheerapparaat te worden. Bij de ene kat zal dit sneller gaan dan bij de andere kat.
Trimbehandeling
Kleine klitten die uit te kammen zijn worden uitgekamd met een grove combikam. Grotere klitten of vilt, wat niet meer uit te kammen is of duidelijk pijn geeft aan de kat, zal worden weggeschoren. Na het weghalen van de klitten zal de overige gezonde vacht doorgekamd worden. Hou er rekening mee dat door het wegscheren van klitten er 'happen' of 'gaten' in de vacht kunnen ontstaan. Dit groeit met een paar maanden weer aan.
Duur trimbehandeling
Het doel is om de kat zo kort en stressvrij mogelijk op tafel te hebben zodat hij snel weer naar huis kan. Maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid vachtproblemen en hoe goed de kat mee werkt. Tijdens of na afloop van de trimbehandeling kan er advies en tips geven worden over hoe je als eigenaar kunt bijdragen aan de vachtverzorging van je kat.
Aanwezigheid eigenaar
Door als eigenaar aanwezig te zijn bij de trimbehandeling kan je steun geven aan de kat. Zeker de wat onzekerdere katten hebben hier baad bij. Voel je thuis in de trimsalon! Je mag bij de trimtafel komen staan of op afstand mee kijken, net wat je prettig vindt. Soms is het fijn als je kan helpen bij het afleiden van de kat of de kat gerust te stellen door tussendoor te knuffelen.
De vacht heeft belangrijke functies, daarom werk ik vachtbesparend! Zo behoud de vacht zijn functies en voelt de kat zich het prettigst.
- Isolatie (winter)
- Verkoeling (zomer)
- Bescherming tegen:
- zon
- parasieten
- regen/nattigheid
- scherpe voorwerpen
- nagels in een gevecht
Daarnaast gebruikt de kat zijn vacht als communicatiemiddel. Zo kan hij bijv. een andere kat laten weten dat hij zich bedreigd voelt om een gevecht te voorkomen.
En wat als het trimmen niet lukt?
Een kat kan hevige agressie uit boosheid of extreme angst laten zien op de trimtafel. Zo erg dat het welzijn van de kat en/of trimster in gevaar komt. Bij katten die vervilt zijn kan dit gedrag naar voren komen doordat ze pijn ervaren. In dit soort gevallen is het beter om te stoppen met de trimbehandeling. In overleg kan er gekozen worden om de kat onder narcose verder te trimmen.
Lisanne's Kattensalon heeft een fijne samenwerking met dierenartsenpraktijk Schagen en Dierenkliniek Middenwaard in Heerhugowaard. Door mijn baan als dierenarts assistent weet ik waar ik op moet letten en heb ik ervaring met het trimmen onder narcose. Daarnaast zal een dierenarts de kat eerst nakijken om te beslissen of de narcose toegediend mag worden. Tijdens de trimbehandeling is er altijd een dierenarts aanwezig die alles in de gaten houdt. Mocht je het prettig vinden om bij de behandeling aanwezig te blijven dan is dat mogelijk. Vanaf het toedienen van de narcose duurt het ongeveer 1 tot 1,5 uur voordat de kat weer mee naar huis mag.
Mocht je hier meer over willen weten neem dan gerust contact op!
Ook als je denkt dat jouw kat onder narcose getrimd moet worden neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken. In de meeste gevallen blijkt narcose niet nodig te zijn en kan de kat op de normale manier in de trimsalon getrimd worden.
Wat doe ik niet:
- Trimmen als het niet nodig is
- Dwang(middelen) en nekvelgrepen gebruiken
- Uitdunnen/ontwollen/plukken
- Onnodig scheren/model knippen
- Wassen/drogen