Katvriendelijk en vachtbesparend trimmen, waarom?
Een kat heeft zijn vacht niet zomaar en daarom is het belangrijk om die zoveel mogelijk zijn werk te laten doen. Het beschermd de kat bijvoorbeeld tegen:
1. Beschadigingen van buitenaf, denk aan een nagel van een andere kat of een scherp voorwerp
waar de kat langs loopt.
2. Regen en koude wind. Doordat het een goede isolatielaag is blijft de kat warm en droog.
3. parasieten
4. Warmte. Het zorgt voor verkoeling tijdens warme zomerdagen door de warmte tegen te
houden
5. Felle zon, hierdoor kan de huid van de kat niet verbranden.
Daarnaast gebruikt de kat zijn vacht als communicatiemiddel. Hij kan een andere kat laten weten dat hij zich bijvoorbeeld bedreigd voelt door zijn haren rechtop te zetten om zo een gevecht te voorkomen.
Genoeg redenen om de kattenvacht dus te behouden! Daarom trim ik op een vachtbesparende manier. Lees hieronder wat dat precies inhoudt.
Vachtbesparend trimmen, hoe ziet dit er uit?
Welzijn van de kat op nummer 1
Wat ik belangrijk vind bij het trimmen is dat de kat zich zoveel mogelijk op z'n gemak voelt.
Ik kijk per individu en karakter welke omgang en aanpak het beste werkt tijdens het trimmen.
Heeft de kat een pauze nodig? Dan mag hij tussen het trimmen door even van tafel en een rondje door de salon lopen. Ik werk met diverse geuren zoals valeriaan en catnip, speeltjes en indien de kat niet op dieet staat, met lekkernijen ter afleiding. Ook is er tussendoor tijd om te spelen en te knuffelen als de kat daar behoeften aan heeft.
Ik krijg regelmatig de vraag of de eigenaar aanwezig mag zijn bij de trimbehandeling. Ik vind dat juist fijn! Zeker bij wat angstigere katten merk ik vaak dat de kat rustiger is als de eigenaar aanwezig is.
Bij binnenkomst
Zodra de kat de trimsalon binnen komt mag het reismandje direct op de grond worden gezet en geopend. De kat krijgt dan de tijd om zelf uit het mandje te komen en een rondje door de salon te lopen. Als ik zie dat de eventuele stress van de autorit gezakt is dan probeer ik contact met de kat te maken en zet ik het dier vervolgens op de trimtafel.
Trimbehandeling
Op het moment dat ik de kat op tafel zet begin ik met mijn handen door de vacht te voelen om te kijken waar de vachtproblemen zitten. Meestal begin ik met kammen van de vacht zodat de kat even kan wennen. Kleine klitten kam ik uit. Grote klitten zijn vaak niet meer uit te kammen, net als vilt. Dit zal ik weg moeten scheren. Mocht de kat voor de eerste keer in de trimsalon zijn dan zal ik rustig aftasten hoe er op het scheerapparaat word gereageerd. Na het weghalen van klitten/vilt zal ik de overige gezonde vacht doorkammen.
Let op!
Door het wegscheren van klitten en/of vilt kan het gebeuren dat de kat met kale plekken in de vacht naar huis gaat. Misschien niet direct wat je van een trimbehandeling zou verwachten maar hierboven heb ik verteld dat de vacht een aantal hele belangrijke functies heeft. Daarom heb ik gekozen om vachtbesparend te werken. De kat zal zich op deze manier het fijnste voelen.
Duur trimbehandeling
Mijn doel is om de kat zo kort en stressvrij mogelijk op tafel te hebben zodat hij snel weer naar huis kan. Maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid vachtproblemen en hoe goed de kat mee werkt. Tijdens of na afloop van de trimbehandeling kan ik je advies en tips geven over hoe je als eigenaar kunt bijdragen aan de vachtverzorging van je kat.
Wat ik niet doe:
Trimmen als het niet nodig is. Als ik een kat op tafel krijg waarbij ik zie dat de vacht prima onderhouden wordt en geen extra verzorging nodig heeft dan zal ik daar eerlijk over zijn.
Dwangmiddelen of houdgrepen gebruiken. Ik beweeg met de kat mee, wat betekend dat ik trim op het lichaamsdeel wat de kat mij aanbiedt. Ook tast ik af of ik de kat op zijn zij mag leggen om bij de buik te komen. Als de kat dat kort of niet wil, dan werk ik in etappes of zoek ik naar een andere houding wat de kat prettiger vindt zodat ik alsnog bij de buik kan trimmen. Hierbij is de grens van de kat respecteren en zorgen voor afleiding belangrijk voor mij.
Ontwollen en/of plukken. Ik kam de vacht door en haal hiermee alleen de oude versleten haren uit de vacht. De overige vacht kan hierdoor zijn functie blijven doen.
Onnodig scheren/model knippen. De sanitaire trim en eventueel de buik iets korter als hier snel vachtproblemen ontstaan is bespreekbaar.
Wassen/drogen. Als een kat een vettige vacht/staart heeft dan gebruik ik producten van Derma Groom om de vettigheid uit de vacht te halen. Dit kan dus zonder een volledige was en droogbeurt en scheelt een hoop stress en tijd.
Wat als het trimmen niet lukt
Een kat kan hevige agressie uit boosheid of extreme angst laten zien op de trimtafel. Zo erg dat het welzijn van de kat (en mogelijk ook die van mij) in gevaar komt. Bij katten die vervilt zijn kan dit gedrag naar voren komen doordat ze pijn ervaren. In dit soort gevallen is het beter om te stoppen met de trimbehandeling. In overleg kan er gekozen worden om de kat onder roesje verder te trimmen.
Ik heb een fijne samenwerking met dierenartsenpraktijk Schagen en Anicura Pasteurstraat in Den Helder. Allereerst kijkt de dierenarts of de kat onder een roesje gebracht kan worden door o.a. naar het hart te luisteren. Als de kat eenmaal in slaap is gebracht dan worden de ogen gedruppeld zodat ze niet uitdrogen en de snuit word in een kapje gelegd waar extra zuurstof uit komt. Vanaf dan kan ik beginnen met trimmen. De dierenarts en assistentes houden alles goed in de gaten. Zelf ben ik uiteraard alert op o.a. de ademhaling. De kat ligt op een warmtematje om op temperatuur te blijven. Zodra de kat is getrimd en goed wakker is, dan mag hij weer naar huis.
Doordat de kat slaapt krijg ik de mogelijkheid om alle klitten/vilt weg te halen en de vacht goed door te kammen. Door de kat bij de eerste klitvorming naar de trimsalon te brengen, staat hij kort op tafel en kunnen we kijken of we de kat een positieve(re) ervaring kunnen geven aan het trimmen waardoor een roesje hopelijk niet meer nodig is.