Gedragsadvies voor uw kat(ten)

Let op!: ik ben geen gedragstherapeut en doe dus geen gedragsconsulten! 

Wel kan ik je tips geven over hoe je huis katvriendelijk in te richten, tips geven bij een introductie en vragen beantwoorden over hoe je bijvoorbeeld krabben aan meubelen kunt voorkomen. 

Aan de KattenAcademie heb ik mijn diploma behaald als gedragsadviseur. 

Je huis katvriendelijk inrichten

Het thuis voelen in je eigen woning is belangrijk om tot rust te kunnen komen. Naast dat we ervoor zorgen dat het huis naar smaak is ingericht, is het ook belangrijk dat de meubels op een praktische plek staan, dat we er goed bij kunnen en dat het niet in de weg staat. Meestal delen we het zo in dat we ook nog een beetje privacy hebben zonder dat de hele buurt naar binnen kan kijken. 

Wist je dat dit voor een kat net zo belangrijk is? Dat zij, net als wij mensen, behoeften hebben als het gaat om de inrichting van hun leefomgeving? Maar dat ze zich vaak moeten aanpassen naar de leefomgeving van de baasjes? Dit kan veel stress met zich meebrengen, wat uiteindelijk weer voor lichamelijke problemen kan zorgen. In huishoudens met meerdere katten, waarbij ze hun ligplekjes moeten delen en eten uit hetzelfde voerbakje, zie je regelmatig problemen ontstaan terwijl dit heel makkelijk te voorkomen is. 

Ben je benieuwd of jouw huis voldoet aan de wensen van je kat(ten)? Ik kom graag langs om samen te kijken welke veranderingen we nog kunnen aanbrengen om de leefomgeving van je geliefde viervoeter(s) zoveel mogelijk naar wens te maken. Denk bijvoorbeeld aan het creĆ«ren van extra ligplekjes of krabgelegenheid. Maar ook de manier hoe je de kat benaderd kan een rol spelen in de voorspelbaarheid van zijn omgeving. Zo draag je bij aan de gezondheid van je kat en doordat de kat zich fijn voelt in zijn thuis, zal jullie band ook versterkt worden. 

De oudere kat

Wanneer een kat ouder wordt gaat het lichaam anders functioneren. De kat krijgt andere behoeften, ook in zijn leefomgeving. Katten die ouder zijn dan 7 jaar noemen we 'senior'. Vanaf deze leeftijd ontstaan over het algemeen de eerste gezondheidsproblemen. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, hierdoor wordt het niet altijd opgemerkt door de baasjes. Katten zijn ook structuur dieren, zie je gedragsverandering bij je kat(ten)? Dit kan een teken zijn dat er iets aan de hand is. Twijfel niet en ga naar de dierenarts om het te laten controleren. 
Voorbeeld: de kat heeft altijd aan de bank gekrabd en nu doet hij dat opeens veel minder of niet meer. Of dat de kat opeens moeite lijkt te hebben om zijn brokjes uit een voerpuzzel te krijgen. Het kan zijn dat hij pijn ervaart en daarom stopt met het vertonen van dat gedrag. 

Ook voor de senior kat is het fijn als zijn leefomgeving met hem mee kan veranderen. Heb je een oudere kat in huis en wil je tips om het huis zo fijn mogelijk voor de kat te maken, dan kom ik graag langs om samen naar de mogelijkheden te kijken. 


Introductie van een nieuwe kat

Krijg je binnenkort een nieuwe kat? En wil je graag wat tips om de juiste benodigdheden aan te schaffen om het de kat zo fijn mogelijk te maken in huis? 
Of heb je al een kat in huis en komt er een nieuwe bij? En kan je wel wat hulp gebruiken bij de introductie? Ik help je graag op weg! 

Over een introductie van 2 katten die elkaar niet kennen, wordt vaak te licht gedacht. Mensen gaan er meestal vanuit dat de katten tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen, het samen wel uitvechten of dat de katten wel leren om met elkaar overweg te kunnen gaan. Maar wist je dat een kat een solitair levend dier is en dat dit voor hen helemaal niet vanzelfsprekend is? Vaak heb je bij een introductie maar 1 kans en als je die verpest dan kan het zomaar zijn dat de katten elkaar nooit zullen gaan accepteren. Daarom is het goed om hier de tijd voor te nemen en van te voren een goed plan te hebben hoe je het gaat aanpakken. 
Stuur me gerust een berichtje mocht je hier vragen of advies over willen!

Overige vragen over kattengedrag

Heb je een vraag omtrent het gedrag van je kat? Of zou je graag advies willen over bijvoorbeeld het aanschaffen van bepaalde spullen? Daarvoor kunnen we een belgesprek inplannen. Via deze manier zal ik je adviezen/tips geven.

Onthoudt wel dat ik geen gedragstherapeut ben!
Mocht je ingewikkeldere vragen hebben over kattengedrag waar dieper op in gegaan moet worden om de oorzaak te kunnen achterhalen, dan zal ik je doorverwijzen naar een gedragstherapeut. Zo heb ik een samenwerking met katten gedragsdeskundigen Fieke van
Kat & mens en Anita van Kat op de Divan.